Menu

Zo herken je echt de beste bootverzekeringen

Veel mensen dromen hun hele leven van een eigen boot. Wanneer ze dan eindelijk een boot aan hebben gekocht wordt meteen duidelijk dat deze een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Zoveel spreekt voor zich. Net omwille van deze significante waarde is het in de praktijk van zeer groot belang dat deze waarde op gepaste wijze kan worden verzekerd. Het afsluiten van één van de verschillende bootverzekeringen die er door diverse verzekeraars worden aangeboden is dan ook altijd een uitstekende keuze. Ben jij eveneens van plan om jouw boot te laten verzekeren? Dan zal je meteen vaststellen dat er daarvoor verschillende mogelijkheden bestaan. Benieuwd naar welke mogelijkheden dat nu precies zijn? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen.

Wat zijn bootverzekeringen?

Zoals de naam al aangeeft geldt voor bootverzekeringen dat ze speciale verzekeringen zijn die in het leven zijn geroepen voor het verzekeren van boten. Het kan hierbij gaan om de meest uiteenlopende boten. Wanneer je eigenaar bent geworden van een bepaald vaartuig zal je tot de vaststelling komen dat er aan het aankopen daarvan een behoorlijk stevig prijskaartje is verbonden. Hoe luxueuzer de boot is, des te hoger de kostprijs voor de verzekering zal komen te liggen. Zoveel spreekt voor zich. Voor heel wat mensen geldt dat ze twijfelen over het afsluiten van een verzekering voor een boot. Dit kan echter zeer interessant zijn omwille van de onderstaande redenen:

  1. Een bootverzekering helpt een zeer aanzienlijk financieel risico in te dekken;
  2. Bootverzekeringen zijn in bepaalde landen of regio’s wel degelijk verplicht;
  3. Zelfs in Nederland is er soms sprake van een bepaalde verplichting.

Vergis je niet, het ontbreken van een wettelijke verplichting voor bootverzekeringen hier in Nederland zorgt er niet voor dat er nooit rekening moet worden gehouden met een bepaalde verplichting. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de verplichting die vaak geldt bij deelnemen aan een wedstrijd. Of wat te denken van de situatie waarin je bijvoorbeeld in een bepaalde haven wenst aan te leggen? Denk dus zeker niet dat het afsluiten van bootverzekeringen nooit verplicht is, dat is immers niet juist. 

Voor welke boten kunnen dergelijke bootverzekeringen worden afgesloten?

Er zijn op de markt bootverzekeringen terug te vinden voor de meest uiteenlopende boten. Het spreekt dan ook voor zich dat een boot in heel wat verschillende vormen kan worden aangekocht. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een sloep, maar wat bovendien ook te denken van een speedboot of bijvoorbeeld een zeilboot? Ongeacht het soort boot waar je voor hebt gekozen, je zal er op kunnen rekenen dat er altijd een passende verzekering voor kan worden afgesloten. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, voor welke van de verschillende boten je ook mag kiezen, er zijn altijd interessante bootverzekeringen op de markt terug te vinden die je daarvoor kan afsluiten.

Welke soorten bootverzekeringen zijn er allemaal?

Het onderscheid dat we maken tussen de verschillende bootverzekeringen op de markt is hetzelfde onderscheid welke eveneens wordt gemaakt bij autoverzekeringen. Concreet betekent dit dat er een keuze kan worden gemaakt tussen drie verschillende mogelijkheden. Wat deze mogelijkheden betreft kan je bijvoorbeeld kiezen voor het afsluiten van een WA-verzekering, maar wat daarenboven ook te denken van WA+ beperkt evenals WA+ volledige cascoverzekeringen? Voor welke van deze drie opties je finaal gaat kiezen zal voornamelijk bepaald worden door de eisen die je hebt op vlak van dekkingen. Let op, het uitvoeren van een vergelijking kan hiervoor zeker wenselijk zijn. 

Bij het vergelijken van de verschillende soorten bootverzekeringen moet je er altijd rekening mee houden dat de exacte voorwaarden sterk uiteenlopend kunnen zijn. De dekkingen mogen dan over het algemeen wel enigszins dezelfde zijn, dat geldt niet voor de voorwaarden waar je aandachtig voor moet zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het eigen risico onderling aanzienlijk kan verschillen. Daarnaast geldt dat ook voor het soort vaargebied dat wordt ingedekt. Dit zijn slechts enkele van de vele belangrijke punten om bij bootverzekeringen vergelijken aandacht aan te besteden.

Welke zaken bepalen de kosten van deze verzekering?

Tot slot is het vanzelfsprekend dat je ook graag zal willen weten welke zaken nu precies bepalend zijn voor de kosten die ervoor bootverzekeringen in rekening worden gebracht. Wat deze kosten betreft moet er rekening worden gehouden met best een aantal verschillende zaken. Om te beginnen moet er uiteraard worden gekeken naar de technische specificaties waar de boot over beschikt. Hiervoor geldt hetzelfde als voor auto’s. Des te zwaarder het vermogen is van de boot, des te hoger ook de basispremie zal komen te liggen. Dat is echter uiteraard niet alles. Daarnaast moet er eveneens nog worden gekeken naar de hieronder terug te vinden extra factoren:

  1. De grootte van het vaargebied waarvan sprake is; 
  2. De exacte dekkingen waar de bootverzekering uit zal bestaan; 
  3. Het eventuele eigen risico waarvan sprake is; 

Bootverzekeringen hoeven in de praktijk zeker niet altijd erg dure verzekeringen te zijn, integendeel. Zie bijvoorbeeld de website www.alpina.nl. Dit gezegd hebbende zijn het vooral de keuzes die jij als potentiële verzekeringnemer zal maken die op dit vlak bepalend zullen zijn. Dit begint eigenlijk al bij het type polis waarvoor je gaat kiezen. Kies je voor het afsluiten van een WA-verzekering? Dan spreekt het voor zich dat je altijd zal kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten voor je bootverzekering. Hoe uitgebreider de dekkingen worden des te hoger daardoor ook de kostprijs zal komen te liggen. Dat spreekt voor zich.

Welke invloed heeft het vaargebied waarvan sprake is?

Er zijn buiten het type polis waar je voor kiest ook nog heel wat andere factoren die van invloed zijn op de kostprijs van bootverzekeringen. Eén van deze zaken is ongetwijfeld het vaargebied waar je voor kiest. Hoe omvangrijker het vaargebied, des te hoger de kosten van je verzekering zullen komen te liggen. Dit gezegd hebbende kan je hier in de praktijk vaak helemaal niet van onderuit, integendeel. Je moet er immers rekening mee houden dat veel mensen met hun boot op vakantie gaan naar het buitenland. Daar kan er zomaar sprake zijn van een wettelijke verplichting. Het afsluiten van één van de bootverzekeringen met uitgebreider vaargebied is dan ook een absolute must.