Menu

Windsurfen voor beginners: waar moet ik op letten?

Ben je net begonnen met windsurfen? Dan ben je er wellicht aan toe om je eerste windsurfboard te kopen. Heel leuk natuurlijk, maar ook lastig. Want je hebt zo’n groot aanbod dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Wij kunnen je helpen. Lees dit blog voor tips bij het aanschaffen van je eerste windsurfboard! 

Wat is een goede windsurfplank voor beginners? 

Je kunt het enorme aanbod aan surfboards flink verkleinen als beginner want er zijn eigenlijk maar twee soorten geschikt. Dat is ten eerste de beginnersplank en ten tweede de grotere freerider planken. 

Een beginnersplank is zoals de naam al zegt speciaal ontworpen voor de beginnende windsurfer. Deze boards hebben een hoog volume (komen we later nog op terug) en zijn uitgerust met een zwaard in het midden. Daarnaast zijn ze vaak voorzien van een fijne zachte mat op het dek. 

Een freerideplank is ook een optie. Deze plank is iets minder eenvoudig om als beginner het surfen op te leren maar je hebt er langer plezier van. De freerideboards zijn sneller en wendbaarder. Ze hebben geen zwaard meer maar wel een vin. Ook hebben ze altijd voetbanden op de bovenkant. Deze kun je er ook afhalen. Dit is wel aan te raden voor beginners! 

Het volume van een board

We hadden het er net al even kort over: het volume. Het volume van een board is erg belangrijk. Zorg dat een board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. We kunnen dit uitleggen aan de hand van een simpel rekensommetje. Stel je weegt 80 kg en het gewicht van je zeil, mast en giek zijn samen 10 kg. Dan zit je al op 90 liter. Op een 90 liter board kun je dan net blijven drijven. Dit betekent niet dat je er ook daadwerkelijk op kunt surfen. Bij veel surfscholen leer je surfen op een bord van gemiddeld 220 liter. Hier kun je gemakkelijk op blijven staan en leren surfen. 

Een windsurfboard kopen

Er zijn veel aanbieders van surfplanken. Als je net begint is het aan te raden om te kopen bij een webshop die verbonden is met een surfzaak. Zo kun je er ook in het echt terecht en niet alleen online. Je kunt dan ook een goed advies krijgen. Kijk eens bij Funsport Makkum, zij hebben online een webshop maar hebben ook een fysieke winkel!