Menu

Voorkom pijn bij bewegen

Heb je last van pijnklachten bij het bewegen, bijvoorbeeld als je een stuk gaat wandelen of fietsen? Of juist als je met je handen bezig bent, veel stilzit of juist heel veel beweegt. Veel mensen krijgen bijkomende klachten van een bijvoorbeeld een sportblessure, hernia of artrose. Iedereen komt met het goedbedoelde advies: luister naar je lichaam en ben voorzichtig. Maar dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat eigenlijk?

Voorkomen is beter dan genezen

Als je een blessure hebt, is het van belang dat je niet de andere spieren gaat overbelasten. Dit is helaas wel iets dat vaak voorkomt, wellicht dat jij dit ook herkent. Bij vermindering van de functie van een lichaamsdeel doe je namelijk een groter beroep op de andere lichaamsdelen, wat er voor kan zorgen dat je die weer overbelast. Het is daarom van belang dat je echt probeert om rustig aan te doen en niet te veel hooi op je vork te nemen zodra je lichte klachten hebt. Hierdoor kan je voorkomen dat de klachten erger worden. Maar mocht je toch pijnklachten krijgen, wat kan je daar dan mee?

Hoe kom je van de pijn af?

Om van de pijnklachten bij bewegen af te komen, kan je verschillende dingen doen. Je kan namelijk rust nemen, maar het is het beste om toch te blijven bewegen. Je zou ook kunnen denken aan lasertherapie, die er voor zorgt dat de pijn en de ontsteking worden verminderd. Dit kan zorgen voor een flinke afname van de pijnklachten, zo ook bij een hernia. Bij een hernia komt er een enorme druk te staan op de zenuw waardoor het om een scherpe pijn kan gaan. Behandelen van een hernia is gelukkig in veel gevallen mogelijk.

Voorkom een terugval door te luisteren

Het is mogelijk dat een ontsteking weer op komt zetten nadat het een tijdje afwezig is geweest. Zorg daarom dat je voorzichtig blijft omgaan met je lichaam en dat je niet de lichaamsdelen waar je last van had, te veel gaat belasten. Zorg dat je voldoende rust neemt tussen de bezigheden door. Schroom ook niet om hulp te vragen, daar waar nodig. Het is belangrijk dat je voorzichtig bent met je lichaam, je hebt er immers maar één.