Menu

Op wandelvakantie dichtbij huis

Het laatste wat je wilt is vast komen te zitten in een hotel vanwege Covid-19. Het klinkt misschien leuk, maar je mag amper je kamer uit en je kunt het gebruik van de faciliteiten wel vergeten. Zoek het dan liever als veel andere Nederlanders dichterbij huis. Je hoeft immers helemaal niet in het vliegtuig te stappen om ontspanning te vinden. Oké, je vindt hier geen azuurblauw warm water of eindeloze tropische stranden, maar je kunt hier wel degelijk ontspannen. Houd je net als wij van een wandelingen? Mooi, want dan ben jij misschien wel geschikt voor een wandelvakantie. En dat je voor een wandelvakantie niet ver vna huis hoeft, blijkt uit deze vier opties.

Pieterpad

Als we het dan toch dichtbij huis zoeken, kunnen we meteen los op het Pieterpad. Dit pad van krapaan 500 kilometer loopt tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg of andersom. Veel wandelaars kiezen ervoor om de Pieterpad route in kleinere stukjes op te splitsen en bijvoorbeeld in een weekend of een lang weekend de mooiste etappes te lopen. Geen gek idee, want anders ben je ook al snel bijna een maand onderweg. De route is namelijk onderverdeeld in twee delen en maarliefst 26 etappes. Wees gerust, het Pieterpad lopen is ook geschikt voor onervaren Pieterpadters. Een etappe is vaak niet langer dan 15 kilometer en in tegenstelling tot sommige wandeltochten in het buitenland is de route relatief vlak.In ieder geval in het noorden!

Rheinsteig

Iets verder van huis, maar nog goed te berijden, vind je de Rheinsteig. Dit is een wandelroute die van Bonn naar Wiesbaden of andersom loopt. De route is 320 kilometer lang en wordt net als het Pieterpad graag in kleinere delen gelopen. Als je denk dat je de volledige route in een keer kunt wandelen, ben je al snel drie weken onderweg. Er zijn namelijk maarliefst 21 Rheinsteig etappen. De route volgt de stroom van de Rijn (of niet) en langs de route vind je veel cultuur, geschiedenis en voldoende mogelijkheden om voordelig te overnachten en te eten. In een tentje? Nee hoor, er zijn hotels, vakantiehuizen en ook pensionnetjes en B&Bs langs de Rheinsteig te vinden.

Rothaarsteig

De Rothaarsteig is ook niet ver van de Nederlandse grens. Eén van de trekpleisters op deze wandelroute die dwarsdoor het Rothaargebergte loopt is Winterberg. In de winter bekend om de wintersport mogelijkheden, en in de zomer de ideale uitvalsbasis voor het wandelen van de vele wandelpaden in het Sauerland. De Rothaarsteig is daar de beste van, maar in het Sauerland zijn er legio wandelmogelijkheden voor jong en oud.

Zuiderzeepad

Een andere populaire wandelroute in Nederland is het Zuiderzeepad. Deze 500 kilometer lange route loopt rond de voormalige Zuiderzee. Zo wandel je langs de kust van het IJsselmeer, door Flevoland en zelfs over de Afsluitdijk. Hoewel het Pieterpad veel bekender is, trekt ook dit pad steeds meer wandelaars.