Menu

Mijn boot is verdwenen: wat moet ik doen?

Het vaarseizoen is al een tijdje afgelopen, het is nu dé tijd om onderhoud te plegen aan je boot. Wilde je een bezoekje brengen aan je sloep, maar ligt deze niet meer op zijn vertrouwde plek? Geen paniek, er kunnen een aantal verschillende dingen aan de hand zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je boot is weggesleept of is gezonken. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen als je boot plotseling is verdwenen. 

De boot is weggesleept

Heeft jouw boot geen vaste ligplaats en heb je deze zomaar ergens aangelegd? De gemeente mag je sloep, zeilboot of jacht wegslepen in de volgende situaties:

  • Je hebt het binnenhavengeld niet betaald en je boot mag er dus niet liggen.
  • De boot ligt afgemeerd op een plek waar dat helemaal niet mag.
  • Je boot hindert de doorvaart van andere boten.
  • Het is een verwaarloosde boot.

Je boot wordt nooit weggesleept zonder de eigenaar op de hoogte te brengen. In de meeste gevallen krijg je 14 dagen de tijd om ervoor te zorgen dat je je aan de regels houdt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld het binnenhavengeld bepalen, zodat de sloep of zeilboot mag blijven liggen of krijg je de mogelijkheid om de boot zelf weg te halen. 

Gezonken of gelicht

Heeft jouw boot een lange tijd geen onderhoud meer gehad? Of is deze simpelweg verouderd? Een boot die zijn drijfvermogen is verloren, ligt vaak helemaal of deels onder water. Hij is dus als het ware gezonken en kan dus zijn verdwenen. Sommige havens laten deze boten liggen, maar bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam halen de boten met een kraan uit het water (ook wel lichten genoemd). Als je boot hinder, gevaar of schade veroorzaakt, wordt deze gelijk weggehaald uit het water en krijg je niet de kans om het zelf op te ruimen. 

Boot verdwenen? Haal hem boven water

Ligt je boot onder water, maar is deze nog niet gelicht? Dan moet je dit klusje zelf klaren. Het is onmogelijk om een gezonken boot zonder hulp het water uit te krijgen. Schakel een professioneel bedrijf in voor het lichten en leegpompen. Vervolgens moet de boot worden gesloopt, deze kan je namelijk niet meer renoveren. Bootsloperij.net zorgt voor slopen van boten, sloepen, zeilboten en jachten op een milieuvriendelijke manier.