Menu

Met de hond op vakantie

Kun jij ook tijdens de vakantie niet zonder je trouwe viervoeter? Dan zijn er gelukkig tegenwoordig ook genoeg mogelijkheden om je hond mee te nemen op vakantie. Dit vergt echter wel wat voorbereiding. Zo zijn niet in alle hotels of vakantiehuizen honden toegestaan en daarnaast gelden er ook douaneregels wanneer je je hond meeneemt. Natuurlijk neem je de standaard spullen voor je hond mee, zoals de hondenriem en voerbak, maar wat heb je daarnaast nog meer nodig? De vakantie moet niet alleen leuk zijn voor het baasje, ook je grote vriend moet tijdens de vakantie kunnen ontspannen en comfortabel reizen. Hoe pak je dit aan? Dit zijn dé tips voor de leukste diervriendelijke vakantie samen met je hond. 

Het kiezen van een diervriendelijke bestemming

Wanneer je met je hond op vakantie wilt, zul je allereerst op zoek moeten gaan naar een diervriendelijke bestemming. Daarom is het van tevoren erg belangrijk om te checken of je hond op de camping, in het hotel of vakantiehuis welkom is. Verder is het ook belangrijk om naar de omgeving te kijken. Je hond zal niet blij worden van de drukke omgeving in een grote stad. Daarom is een stedentrip wellicht een minder goed idee. Voor een hond is juist een gebied met stranden en bossen het echte paradijs! Bestemmingen zoals Demarken en België zijn dan ook erg populair voor een vakantie met de hond. Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat een lange reis erg vermoeiend en stressvol voor je hond kan zijn. Kies dus bij voorkeur een bestemming in de buurt. 

Voorbereiding van de reis

Een ontspannen vakantie begint natuurlijk met een goede voorbereiding. In het geval van een hond geldt dat deze goed geïdentificeerd moet kunnen worden. Zorg er daarom voor dat je hond gechipt is. In sommige landen is dit namelijk zelfs verplicht! Verder is het in veel landen ook verplicht een Europees dierenpaspoort bij je te hebben. Dit paspoort gebruik je ook bij je bezoek aan de dierenarts. In sommige landen is een aanvullend gezondheidscertificaat nodig. Verder moeten honden ook verplicht gevaccineerd zijn tegen rabiës, oftewel hondsdolheid. In sommige landen moet je hond ook nog tegen andere ziektes gevaccineerd zijn. 

Tijdens de reis

Zorg ervoor dat je de reis voor je hond zo prettig mogelijk maakt. Ga daarom vlak voor de reis nog even een flink stuk met je hond lopen, zodat hij zijn behoeftes kan doen en lekker zijn energie kwijt kan. Zorg er verder voor dat je hond tijdens de reis altijd voldoende water beschikbaar heeft. Verder is het bij een autoreis ontzettend belangrijk dat je hond koel blijft. Zorg er daarom voor dat je hond in de schaduw zit, stop tussendoor regelmatig en geef hem voldoende water. Laat de hond daarnaast nooit alleen in de auto! De temperaturen kunnen hier namelijk zo hoog oplopen dat dit dodelijk kan zijn!

Paklijst voor je hond

Zorg ervoor dat je de juiste spullen voor je hond meeneemt. Denk hierbij aan de dagelijkse benodigdheden, zoals een hondenriem, hondenmand, drinkbak, hondenvoer etcetera. Wanneer je naar de camping gaat, is het ook aan te raden een spiraal en een lange lijn mee te nemen, zodat je je hond hieraan vast kan leggen en hij vrij kan bewegen. Wanneer je naar een hotel of vakantiehuis gaat, is het verstandig om een handtrekker in te pakken, zodat je na afloop alle hondenharen van het tapijt en meubels kunt verwijderen. Neem tot slot ook een tekenpen, EHBO doos en medicijnen mee, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.