Menu

Hoe kun je een inbraak voorkomen als je op vakantie bent? 

Waar de meeste Nederlanders in de zomerperiode en bijvoorbeeld rond de feestdagen aan het eind van het jaar genieten van een welverdiende vakantie, gebruiken inbrekers die momenten om hun slag te slaan. Gek is dat niet; een inbraak is makkelijker wanneer men van huis is! De kans dat een inbreker bijvoorbeeld bij de achterdeur in de tuin gesnapt wordt door omwonenden is relatief klein. Welke stappen kun je zetten om de kans op een inbraak in de vakantieperiode te verkleinen? Sloten beveiligen woningen slechts voor een deel; ze hebben geen effect meer als het inbrekers lukt het slot te forceren. In zo’n geval kan een alarmsysteem uitkomst bieden om inbrekers af te schrikken. In dit artikel lees je er meer over. 

A burglar opens a window with a breaker.

Om te beginnen: zorg dat je het toevoegen van vakantiefoto’s aan je accounts op sociale media uitstelt tot een moment na de vakantie. 

Zorg voor goede sloten op ramen en deuren 

Een belangrijke eerste stap in het beveiligen van een woning is het gebruik van kwalitatief goede sloten. De kwaliteit van een slot valt aan verschillende factoren af te lezen. Kijk bijvoorbeeld naar de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan een slot geeft. Deze beoordeling, uiteenlopend van nul tot en met drie sterren, vertelt je hoeveel weerstand een slot biedt aan inbrekers. Des te meer weerstand het slot inbrekers biedt, des te kleiner is de kans op een succesvolle inbraakpoging logischerwijs. De rating van het SKG staat op het slot. Kijk eens welke beoordeling de huidige sloten binnen je woning krijgen. Het kan een reden zijn om deze sloten nog voor je vakantie te vervangen. De kans op een inbraak wordt er kleiner door. 

Installeer een alarmsysteem in huis 

Zoals eerder genoemd werd, bieden sloten alleen geen volledige bescherming voor de vakantieperiode. Combineer een goed slot op de ramen en deuren in huis met een alarmsysteem. Mocht je momenteel geen alarmsysteem hebben, dan is het verstandig om een risicoanalyse uit te voeren. Een slotenmaker kan je hierbij helpen. Doel van zo’n analyse is het in kaart brengen van de grootste beveiligingsrisico’s binnen je woning. Welk pad volgt een inbreker, wanneer deze een inbraakpoging waagt? Alarmsystemen kunnen worden opgebouwd met verschillende componenten. Denk bijvoorbeeld aan de mix van een aantal magneetcontacten en een bewegingssensor. 

Schrik inbrekers af tijdens je vakantie met een beveiligingscamera 

Een derde element dat je toe kunt voegen aan de beveiliging van je woning is een beveiligingscamera. Door voor een professionele beveiligingscamera te kiezen vergroot je niet alleen de pakkans, maar schrik je inbrekers daarnaast op voorhand al af. Naast een beveiligingscamera voor aan de gevel, zou je ook voor een moderne, slimme deurbel kunnen kiezen. Zo’n deurbel is tegenwoordig standaard van een geïntegreerde camera voorzien. Een derde optie is het gebruik van een dummycamera; een product wat sterk op een beveiligingscamera lijkt, maar geen beelden opneemt. Voordeel van een dummycamera zit voornamelijk in de kosten ervan. Het model is veel goedkoper dan een professionele beveiligingscamera.