Menu

Hoe kies je het juiste vervoermiddel tijdens je vakantie

Als mensen op vakantie gaan, dan doen ze dit echt niet altijd met hun eigen auto. Soms kiezen ze voor een alternatieve vorm van vervoer. Dit kan zijn omdat de bestemming te ver weg is of omdat het gewoon makkelijker is om met een ander vervoermiddel te reizen.

Het zal bijvoorbeeld niet haalbaar zijn om je eigen auto naar een tropisch eiland mee te nemen of een andere zeer verre bestemming. Maar als je na een vliegreis aankomt, dan kun je  verschillende vormen van vervoer te gebruiken om je daar te verplaatsen.

Het beste vervoermiddel selecteren

In Europa zelf kun je naast het vliegtuig en je eigen vervoer ook door middel van de bus of trein op veel plaatsen komen. Als jij bij jezelf afvraagt ​​wat het beste vervoermiddel voor jouw aanstaande vakantiereis is, kijk dan eerst even naar de volgende drie overwegingspunten.

Het doel van de reis

Het doel van jouw reis zal je helpen te beslissen wat het beste vervoermiddel op of voor je reisbestemming is. Als je van plan bent om veel in een korte tijd te zien, dan past een sneller vervoermiddel veelal het beste bij je.

Als de vakantiereis echter een onderdeel van een unieke ervaring is, dan kan iets langzamer reizen precies zijn wat je zoekt. Denk bijvoorbeeld aan unieke roadtrips en schilderachtige treinreizen.

Het budget

Je moet ook zeker een beetje onderzoek doen naar jouw transportmiddel(en) om je budget te bepalen. Bussen zijn bijna altijd de goedkoopste manier om te reizen, dus als je een kleiner budget en voldoende tijd hebt, dan kan dit een goede optie voor je zijn. Heb je iets meer geld te besteden? Dan zou een reis op een cruiseschip of een luxe treinreis een interessante mogelijkheid zijn.

De duur van jouw vakantie

Over het algemeen is het zo dat hoe meer tijd je hebt, hoe langzamer je reis kan zijn. Als je in minder dan twee weken vijf Europese hoofdsteden wilt zien. Dan zijn hogesnelheidstreinen je meest efficiënte vervoermiddel. Als jij echter in een maand dezelfde vijf steden bezoekt, dan kun je geld besparen door een langzamer vervoermiddel zoals een bus te nemen.

De mogelijke vervoersmiddelen tijdens een vakantie

Hier zijn een aantal manieren om te reizen als je op je bestemming bent aangekomen  en de voordelen van elke optie.

De trein

De trein is vanwege haar eenvoud en uitgebreide netwerk één van de meest gebruikte vervoermiddelen in Europa. In tegenstelling tot het reizen per vliegtuig hoef je bij het reizen met de trein je bagage niet in te checken. Er is veelal geen maximum gewicht en er wordt dus ook geen toeslag berekend. Het is echter wel essentieel om alle bagage te labelen.

De bus

De bus is bij de langere afstanden minder populair dan het vliegtuig of de trein. Het is desondanks nog steeds een goede manier om Europa te verkennen. Ten eerste kun je gewoon lekker gaan zitten en ontspannen. Je kunt zelfs de hele reis slapen als je dat wilt. Want de buschauffeur is degene die jou een veilige en comfortabele rit moet bieden.

De (huur-)auto

Een (huur-)auto is het ideale vervoermiddel voor de reizigers die een maximale vrijheid en onafhankelijkheid willen. De auto biedt ook vaak een gemakkelijke toegang tot enkele toeristische bezienswaardigheden die slecht met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Hoe langer je onderweg bent, hoe belangrijker het is om daarvoor een comfortabel voertuig te kiezen. En er zijn uiteraard ook enkele handige optionele accessoires beschikbaar, zoals GPS of een autostoeltje voor jouw kind.

Een scooter of andere motorfiets

Er gaat volgens sommigen niets boven het reizen met de motor naar of op een huurscooter op een vakantiebestemming. Er zijn veel redenen waarom een motor of scooter beter is om de omgeving te verkennen. Je wint er bijvoorbeeld aangenaam je vrijheid mee terug. Je kunt al je vakantiedagen simpel plannen of gewoon gaan waar de wegen jou ook heen leiden. Het reizen met een motorfiets is ongetwijfeld een hele belevenis. Maar of je deze nu wel of niet zelf meeneemt, zorg er wel altijd voor dat je dan veilige jethelmen gebruikt. Om zo je mooie hersenen optimaal bij al jouw avonturen te beschermen.

De wereld met verschillende vervoerswijzen verkennen is een leuke en spannende manier om nieuwe vakantie ervaringen op te doen. Of op deze wijze je reisgewoonten te veranderen. Of zo op een unieke manier een stad of streek te ontdekken. Het juiste vervoermiddel of het gebruik van openbaar vervoer hangt uiteindelijk af van de vakantieplek waarin jij je bevindt of naartoe gaat. Plus wat voor soort ervaring je graag wilt hebben en je eigen persoonlijke voorkeuren.