Menu

Fietsen in de bergen – onze tips

Voor de meeste wielerliefhebbers kan het vooruitzicht van downhill fietsen tegelijkertijd verleidelijk en ontmoedigend zijn. Aan de ene kant valt de adrenalinestoot als gevolg van een razendsnelle afdaling van een berg over ruw terrein niet te ontkennen; Aan de andere kant zijn de meeste enthousiastelingen zich terdege bewust van de risico’s die deze specifieke variant van hun favoriete sport met zich meebrengt, wat er soms toe kan bijdragen dat ze het niet eens proberen.

Deze gevoelens kunnen versterkt worden bij het mountainbiken van Alpenpaden. Er is een reden waarom alpine hellingen beroemd zijn onder wintersportliefhebbers, en hoewel die factoren hen ook helpen enthousiaste mountainbikers aantrekkelijk te maken, kunnen ze net zo gemakkelijk minder ervaren beoefenaars afschrikken om een ​​afdaling op een alpiene locatie te proberen.

Er is echter geen reden waarom bergafwaarts gaan tijdens het mountainbiken in de Alpencursussen angstaanjagender zou moeten zijn dan op een andere locatie in de wereld; Integendeel, het moeilijke karakter van de meeste pistes op locaties als Morzine biedt beginners een uitstekende kans om hun downhill-techniek te verbeteren. Hieronder staan ​​slechts een paar van de gebieden waar alpenpaden beginners kunnen helpen verbeteren. Een goede oefening kan je uitvoeren in het Duitse Heidelberg.

Perceptie

De meeste mensen zijn het erover eens dat ‘perceptie de sleutel is’, en dit geldt des te meer wanneer je een steile helling afdaalt met de bediening van een gevoelig apparaat zoals een mountainbike. Daarom kan downhillbiken beginners helpen hun instinct en gevoel van perceptie te ontwikkelen, omdat het hen dwingt om altijd hun fiets een stap voor te zijn.

Dit geldt met name bij het afdalen van mountainbikeroutes in de Alpen, vanwege hun met obstakels beladen karakter. Beginners die de hellingen van Morzine en soortgelijke resorts aanpakken, wordt daarom aangeraden om te oefenen om hun zicht 30 voet voor zich te houden, zodat ze de fiets langs een tegemoetkomend obstakel kunnen sturen in plaats van erop.

Houding

Een downhill-fietser mag niet stijf zijn – de aanbevolen houding is er een van loszittende ontspanning, hoewel uiteraard een zekere mate van controle nodig is om de fiets onder controle te houden en de paden te bewandelen. Door enkele van de meer uitdagende paden in de Franse Alpen te fietsen, kunnen beginners leren hoe ze hun grip op de handgrepen van de fiets kunnen verliezen wanneer ze bergafwaarts gaan, en hoe ze hun lichaam op de juiste manier kunnen positioneren om een ​​potentiële impact te absorberen (licht gehurkt over de pedalen).

Balans

Maar misschien wel het belangrijkste gebied waar mountainbikeroutes in de Alpen een beginnende bergfietser kunnen helpen, is zijn of haar evenwicht. Balans is essentieel voor alle vormen van fietsen, en nooit meer dan wanneer je met een goede snelheid bergafwaarts gaat. Idealiter zou de downhill-fietser moeten proberen zijn of haar gewicht gelijkmatig in evenwicht te houden tussen de wielen en iets achterover te leunen, zodat hun lichaam het einde van het pad niet bereikt voordat de fiets dat doet en een ongeval veroorzaakt.

Heb je zelf geen fiets, dan kan je een huren bij Swapfiets.