Menu

Deze tips helpen je bij een zeilboot verzekeren

De zeilboot verzekeren waar je eigenaar van bent is in de praktijk altijd een uitstekende keuze. Veel mensen stellen zich om te beginnen de vraag of ze verplicht zijn om een verzekering af te sluiten voor hun zeilboot of niet. Dat is een vraag waar we eigenlijk geen eenduidig antwoord op kunnen geven. In de regel is het zo dat er geen wettelijke verplichting bestaat voor een zeilboot verzekeren. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er rekening mee moet houden dat er in andere landen wel een verplichting voor geldt. Dit geldt onder meer voor verschillende populaire vakantielanden. Hoe dan ook, wil jij graag een verzekering voor je zeilboot afsluiten? Bekijk dan zeker onderstaande tips! 

Tip 1:  Bedenk hoe je, je zeilboot verzekeren wilt

Het eerste wat je eigenlijk bij een zeilboot verzekeren moet doen is even bij jezelf te rade gaan op welke manier je deze het liefst van allemaal wil verzekeren. Je kan ervoor het verzekeren van een boot namelijk voor kiezen om een keuze te maken uit drie verschillende opties, namelijk:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

De opties waarover je beschikt zijn dus in de basis dezelfde als het geval is bij een auto verzekeren. Wil je graag de meest voordelige verzekering voor je zeilboot afsluiten? Dan kies je uiteraard voor de WA-verzekering. Wil je graag kunnen rekenen op een degelijkere dekking? Dan zal je moeten kiezen voor één van de meer uitgebreide (en dus helaas ook duurdere) exemplaren. Zoveel spreekt voor zich. Hoe dan ook, ongeacht je eisen, je kan je zeilboot altijd verzekeren zoals jij dat graag wil.

Tip 2: In welke gebieden wil je graag varen met je zeilboot?

Bij een zeilboot verzekeren doe je er met zekerheid altijd goed aan om stil te blijven staan bij het vaargebied waar je behoeften aan hebt. Het is zeer belangrijk om niet zomaar blind genoegen te nemen met alleen het vaargebied hier in Nederland. Ben je bijvoorbeeld van plan om tijdens de zomermaanden met je boot naar het buitenland op vakantie te gaan? Zorg er dan altijd voor dat het vaargebied daar wordt ingedekt. Is dat niet het geval? Dan spreekt het voor zich dat de schade die je daar oploopt alsnog niet zal worden ingedekt. Bovendien zal je eveneens tot de vaststelling komen dat je op die manier niet voldoet aan de mogelijke wettelijke verplichting in het land in kwestie. 

Tip 3: Let op, soms is je zeilboot verzekeren wel verplicht!

Bovenstaande heeft het eigenlijk al een beetje gezegd, je zeilboot verzekeren mag hier in Nederland dan niet wettelijk verplicht zijn, je moet er altijd aandachtig voor zijn dat dit in andere landen wel degelijk anders kan zijn. Het gaat hierbij dan bijvoorbeeld om een vakantieland als met name:

  • Spanje;
  • Kroatië;
  • Griekenland;

In bovenstaande, maar ook in nog heel wat andere landen is het zo dat een zeilboot verzekeren wel degelijk bij wet verplicht is. Voldoe je niet aan die verplichting? Dan kan je daarvoor een boete krijgen. Dit geldt niet alleen voor de locals van die landen, maar zeker ook voor toeristen.