Menu

De voor- en nadelen van een elektrische fiets

Een elektrische fiets afgekort ook wel een e-bike genoemd, je ziet ze tegenwoordig steeds vaker rijden. Je denkt er zelf ook over om eer een aan te schaffen, maar wat zijn u de voor en nadelen van een elektrische fiets?

Voordelen

Als het hard waait merk je weinig van de tegenwind. Je pakt zo vaker de fiets ondanks dat het in Nederland vaak waait. Het pakken van de e-bike is gezonder als met de auto gaan en ook nog eens een stuk beter voor het milieu.

Door dat je minder weerstand hoeft weg te trappen tijdens het rijden, worden er over het algemeen grotere afstanden gereden met de fiets. Je kan op die manier mooie toertochtjes door het hele hand heen plannen, waarbij er voldoende te zien valt onderweg.

Door dat het minder inspanning kost om te fietsen op een e-bike, is hij ook ideaal voor woon werk verkeer. Als je net te ver van je werk woont om met een reguliere stadsfiets te gaan. Of je wilt niet bezweet op je werk aan komen. Is een e-bike een erg goede keuze. Veel werkgevers bieden hier momenteel dan ook budget voor, om zo een gezonde medewerker en een goed milieu te stimuleren.

Nadelen

Een e-bike is over het algemeen duurder in aanschaf dan een reguliere fiets. Als de accu van de fiets versleten is of kapot gaat kan dit ook een grote kosten post zijn. Vaak is het onderhoud aan een e-bike hierdoor ook duurder.

Opladen, dit moet je niet vergeten. Over het algemeen is een e-bike met een grotere en betere accu duurder. Wel heb je hier over het algemeen meer plezier van bij langere afstanden. Het opladen kan ook als een voordeel gezien worden. Als je lekker op een terrasje zit en je fiets wordt opgeladen, wordt dit meestal niet als vervelend ervaren.

Een e-bike is vaak een zwaardere fiets. Dit is minder handig hanteerbaar in het verkeer. Als je accu leeg gaat is dit ook een groot nadeel, de e-bike trapt op dat moment erg zwaar om naar huis te komen. Omdat de e-bike zwaarder is, is er vaak ook een duurdere en stevigere drager nodig voor als je hem op de auto wilt vervoeren.

Als je minder ervaring hebt met fietsen, is het soms lastig in te schatten hoe hard je e-bike gaat in het verkeer. Er zijn mensen die het hierdoor moeilijk vinden tijdig te stoppen. Het is daarom altijd verstandig je snelheid aan te passen aan de verkeersituatie, en in minder drukke situaties te wennen aan je nieuwe e-bike.Je kan op deze website kijken voor meer informatie over een elektrische fiets van Trek