Theaterreis met Arne Sybren PostmaArne Sybren Postma organiseert: i.s.m. La Vie Tara – Theater in de Ardèche  Het Bijzondere Leven van Hilletje Jans (Ad de Bont)

Een spetterende week jeugdtheater maken voor volwassenen  op een fantastische locatie in het Zuid Franse Lalouvesc

Gij hebt een man vermoord in mijn herberg.
Heb ik me daarvoor mijn hele leven kapot gewerkt?
Helleveeg.
Ik klop u zo plat als een schol.

Voor de vierde keer organiseer ik een theaterweek in het voormalig vrouwenklooster La Vie Tara, in het pittoreske bergdorp Lalouvesc in de Franse Haut-Ardèche. Wil je op een prachtige locatie in het Zuiden van Frankrijk een mooi theaterstuk maken, in een ontspannen sfeer, met andere gedreven liefhebbers van theater? Wil je daarnaast kunnen wandelen, genieten van het goede Franse leven en van de culinaire gastvrijheid van Fred Bol en zijn vrouw, de eigenaars van deze stijlvolle herberg?

Kom dan mee naar deze schitterende en uitdagende theatervakantie!

Dit jaar werken we aan een tekst van Ad de Bont: Het Bijzondere Leven van Hilletje Jans. De Bont is als zeer begaafd schrijver van jeugdtheater, jarenlang betrokken geweest bij Theatergroep Wederzijds, één van Neerlands meest succesvolle jeugdtheatergroepen.

Het Bijzondere Leven van Hilletje Jans speelt zich af in de Gouden Eeuw in Amsterdam. Hilletje, weeskind, wordt naar Amsterdam gestuurd om te werken bij haar tante in herberg De Vergulde Ossekop. Daar wordt ze ten onrechte beschuldigd van moord. Ze monstert aan op een schip vermomd als man en werkt zich uiteindelijk op tot kapitein van De Zwarte Dood!

De oorspronkelijke tekst kan in zeer variabele bezetting worden gespeeld: er zijn zeer veel korte scènes en ruim 25 personages mogelijk, maar er kan naar hartenlust worden geschrapt en bijgeschreven. Het aantal rollen is afhankelijk van het aantal inschrijvingen, maar iedereen zal een aantal scènes voor zijn of haar rekening nemen, en meedenken over decor, kostuum en speellocatie.

De cursus is geschikt voor iedereen met een geringe theaterervaring tot ver gevorderde spelers.

arneRegisseur Arne Sybren Postma (1971) is professioneel theatermaker met ruim 60 regies op zijn naam. Hij studeerde geschiedenis en deed een praktijkopleiding aan verschillende theaters in Duitsland. Met zijn eigen gezelschap De Kraamkamer maakt hij moderne, kleinschalige huiskamer-voorstellingen. Bij het Openluchttheater Zuiderpark maakte hij kerst 2017 een grootschalige Scrooge-voorstelling in de openlucht. Hij heeft driemaal eerder de theaterreis naar Lalouvesc geleid, (2016: een hedendaagse Romeo & Julia in zes dagen vanuit improvisatie, 2017: een dialogenfestival, zes stukken met zeven deelnemers, 2018: de voorstelling Ten Liefde van Ko van den Bosch).

 

foto 1 toneel foto 2 toneel foto 3 toneel

Praktisch
Voorafgaand aan de reis wordt tijdens een eerste bijeenkomst in Den Haag met alle cursisten besloten hoe de rolverdeling is. Eenieder zal meerdere rollen spelen. In Frankrijk zijn de aan- en afreisdagen op zaterdag. Lalouvesc is op zaterdagen goed te bereiken met de zomer-Thalys naar Valence TGV, alwaar je tegen geringe vergoeding wordt opgehaald (in overleg). Je kunt vanzelfsprekend ook op eigen gelegenheid komen; de ervaring leert dat er veel wordt samen gereisd.

Van zondag t/m vrijdag werken we dagelijks aan de dialogen, diepen we de scènes uit, kijken we naar verschillende manieren van acteren en gaan we op zoek naar kostuum en decor. Er wordt dagelijks gerepeteerd in de kapel, of buiten, in blokken van 9:30 tot 12:30, van 13:30 tot 15:30 en van 20 tot 22 uur. Mogelijk kom je niet elk blok aan bod, maar er is voldoende tijd en aandacht om van elke scène iets speciaals te maken.

 

 

Het klooster heeft zeer veel prachtige ruimtes die geschikt zijn voor locatietheater. Ook is er een uitgebreide tuin! Daarnaast is er veel vrije tijd om de prachtige omgeving in de Ardèche en het pittoreske dorp Lalouvesc te bewonderen.

De presentaties vinden plaats op vrijdag 20 juli voor Nederlandstalig publiek, dat we zelf zullen werven onder de vele toeristen ter plaatse. Daarnaast heeft de Nederlandse uitbater van La Vie Tara een groot Nederlandstalig netwerk in de regio. Mogelijk spelen we nog in Nederland.

Zakelijke info
Data: 13 juli 2019 t/m 20 juli 2019
Locatie: La Vie Tara
Route de St. Bonnet
07520 Lalouvesc
Ardèche, Frankrijk

Prijs: € 789,00
Studentenprijs: € 719,00
Inbegrepen: eigen kamer (gedeeld douche/toilet), ontbijt, lunch en diner.
Upgraden naar kamer met eigen douche/toilet is mogelijk tegen een meerprijs van € 70,00
Opgeven bij: Arne Sybren Postma theater@arnesybrenpostma.nl
06-51800074
Maximaal aantal cursisten: 12

 

 

© 2020 La Vie Tara - by studio red187